Türkçe Çevirisi : Sakar Çocuğa Nasıl Yardım Edilir: Gelişimsel Motor Problemleri olan çocuklar için stratejiler
Bu Kitap benim ilk okuduğum kitaplar arasında, ilk başta bunu bulduğuma gerçekten çok sevinmiştim yani bu bir nevi, dünyada tek değiliz keşiflerinden biriydi ama daha sonra tabii ki Jean Ayres’in, Carol Kranowitz’in kitaplarına ulaşınca aslında ilk başta zannettiğim kadar da çok bişey bulmadığımı fark ettim.
Sakar Çocuğa Nasıl Yardım Edilir: Gelişimsel Motor Problemleri olan çocuklar için stratejiler Kitabının yazarı Lisa A.Kurtz.
Lisa A.Kurtz Çocuk iş-uğraşı terapisti ve 33 yıldan fazla özel ihtiyaçları olan çocuklar ile çalışmış. Bu konuda hastane de yöneticilik yapmış, aynı zamanda Amerikan İş-Uğraş terapistleri kuruluşu tarafından ödül almış bir terapist.
Kitap önsözünde de bahsettiği üzere, ailelere, eğitimcilere, terapistlere, motor becerileri konusunda hafif gelişim geriliği olan çocuklar ile ilgilenen tüm diğer kişilere, pratik tavsiyeler ve kaynaklar sunmak için tasarlanmış bir el kitabı niteliğinde hazırlanmış aslında, benimde ilk başta bu kitabı seçmemin sebebi Ege’nin durumunun tam da bu olmasıydı ama eğer Amerika da yaşayan bir aile iseniz daha çok işinize yarayacaktır çünkü Amerikan sağlık sistemi içinde nerelere nasıl başvuracağınızı, nasıl bir yol izleyeceğinizi anlatıyor.Destek alabileceğiniz ilgili kurum ve kuruluşların, organizasyonların listesini veriyor. Aynı zamanda kullanılabilecek testler, uygulanabilecek farklı terapiler, konuyla ilgili uzmanlar, farklı tablolar ile verilmiş. Bunun yanında biraz fazla detay ve teknik bir dil ile anlatıyor. Ailelerin bu kadarını da bilmesi gerekli mi? ben o kadar emin değilim. Ben okuduğum için mutluyum, bir çok şeyi anlamama, algılamama yardım etti ama okumasanız da olur mu? tabii ki olur neden olmasın…
Bence bu detayları terapistinizden de öğrenebilirsiniz, yada terapistinizin biliyor olması bence yeterli olacaktır.
Bu kitabı aslında, çocuğunda ki sorunun tam da bu olduğu tespit edilmiş aileler ve işi ben biraz daha teknik detayıyla araştırayım diyen aileler için tavsiye edebilirim. Ama işin bir de şu tarafı var ki burada bahsi geçen terapi yöntemlerini ya da testleri Türkiye de uygulayabilecek uzman bulabilirmisiniz bilmiyorum onun yerine duyu bütünleme üzerine bir el kitabına ihtiyacınız varsa tabii ki Carol Kranowitz’in kitabını almanızı şiddetle tavsiye ederim.
Ama bu arada Lisa A.Kurtz’un da hakkını yemek istemiyorum, kitap bazı konularda bana çok ama çok değerli bilgilerde vermedi değil. Herkesin kitabı alıp, okuma şansı olmadığını düşünerek bu kısımların bazılarının çevirisini yapacağım :
Kitabın 2inci bölümünde
Clumsy (Sakar) çocuk için profesyonel yardım bulunması başlığının altında Liza A.Kurtz’un önerileri şöyle;
Aileler, terapistin eğitimlerini ve aynı duruma sahip olan çocuklar ile tecrübelerini değerlendirebilmek açısından birçok terapist ile görüşmek konusunda teşvik edilmelidirler. Bu, çocuk, aile ve terapist arasında dostça bir ilişki kurulması, aynı zamanda da terapi programın uygunluğunu ve finansal açıdan karşılanabilirliğinin belirlenmesi için de önemli olacaktır.
Aileler, terapinin hedeflerinin belirlenmesinde katkıda bulunmalı, ve bu hedeflere ne zaman ve nasıl ulaşılacağı konusunda net bir anlayışa sahip olmalıdırlar. Ebeveynler bilmelidir ki, etkili bir terapi, planlama, katılım ve sonuçların değerlendirilmesine yönelik, ciddi bir zaman ve emek gerektiren ortak bir uğraşıdır. Unutmamalıdır ki, “Çok fazla” terapi her zaman en iyi terapi demek değildir, terapide harcanan zaman, çocuk için önemli olan diğer aktivitelerden de çalınan zamandır. Açıkçası, terapinin ihtiyaç duyulan alanda yarar sağladığını tespit etmek için objektif değerlendirmelere sahip olmaları aileler için faydalı olacaktır. Aşağıda sunulan tablo 2.4 de İyi bir terapi programından beklenmesi gerekenler konusunda bazı tavsiyelerde bulunulmaktadır.
Tablo 2.4 de İyi bir Terapi Programının Özellikleri verilmekte
Terapist |
|
Terapi Programı |
|
Terapinin Yapıldığı Yer |
|
Terapi yapılan Çocuk |
|
Eğer Terapinizin sonuçlarından memnun değilseniz, terapistinizle görüşleriniz konusunda açıkça konuşun. Görüşmeleriniz sonunda tatmin olacağınız bir değişim sağlayamadıysanız, çözümü başka bir yerde (birinde) arayın.
Bir çok ebeveyn, sadakatsiz görüneceğinden çekindiği için, terapistine şikayette bulunmaktan yada terapistini değiştirmekten korkar. Unutmayın ki, sadık olmanız gereken tek kişi çocuğunuzdur ve onun uygun yardımı almasını sağlamak sadece sizin elinizdedir.
Evet, kitapta sanırım benim için en değerli bilgilerden bazıları bunlardı, her zaman, her yerde ulaşamayacağınız tavsiyeler içeriyordu. O yüzden önemli hissettiğim kısımların çevirisini yapabildiğim kadar yaptım, benim için işe yaradığı gibi, sizlerinde bir terapiden beklemeniz gerekenler konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar.